Homepage > Competitions > Roma Memorial University Scholarship Program

Baza natječaja

Roma Memorial University Scholarship Program

Deadline: 30.04.2011.

Scholarship administrator: Roma Memorial University Scholarship Program
Level: undergraduate, postgraduate, doctoral
Field of study: not defined
Place of study: not specified

 

Roma Memorial University Scholarship Programme (RMUSP)

Roma Memorial University Scholarship Programme (RMUSP) pruža otvoreni natječaj zasnovan na akademskim zaslugama za romske studente/ice koji/e su državljani/nke Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Republike Češke, Mađarske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovačke ili Turske.

Kandidati koji zadovoljavaju kriterije moraju biti upisani na redovnih studij za sticanje Bachelor, Master ili PhD zvanja na akreditovanim i priznatim univerzitetima u svojoj domovini ili državi boravka.

Opis programa
Romski obrazovni fond / Stipendijski program (REF/SP) najavljuje dvanestu godinu programa stipendiranja pod nazivom Roma Memorial University Scholarship (RMUSP) za studente romske nacionalnosti koji zadovoljavaju kriterije za prijavu. Fondovi su za prve dvije godine bili obezbijeđeni od zlata koje su nacisti opljačkali tokom Drugog svjetskog rata a koje je bilo u rukama saveznika. Insitut otvoreno društvo (OSI), uz donaciju C.S. Mott Fondacije, je bio glavni financijski izvor Programa tokom treće, četvrte i pete godine postojanja. Od šeste godine, financijska potpora dolazi uglavnom od REF-a

Iznos RMUSP stipendije na godišnjem nivou iznosi u prosjeku oko 80 EUR-a mjesečno u akademskoj godini. RMUSP stipendije moraju biti potrošene na nabavku udžbenika, plaćanje ispitnih taksi i djelomično troškova života. Ako sredstva dozvole, RMUSP može − ukoliko tako odluči − pokriti djelomično ili potpuno troškove školarine za akademsku godinu, ali ukupni iznos stipendije ne može prelaziti 800 EUR-a tokom akademske godine plus troškovi školarine. Molimo imajte na umu da nema garancije da će stipendija pokriti djelomični ili potpuni iznos školarine uspješnih kandidata. Stipendije se ne dodjeljuju automatski za sljedeću akademsku godinu, ali se stipendisti mogu prijaviti za nastavak stipendije ako je prethodna akademska godina završena uspješno.
Ove godine REF Stipendijski program je pokrenuo elektronski sistem apliciranja za stipendije za akademsku 2011- 2012 godinu.

On-line sistem apliciranja će omogućiti zainteresovanim kandidatima da apliciraju na efikasan i interaktivan način i da elektronski primaju povratne informacije u skladu sa zahtjevima Programa.

Natječaj za dodjelu stipendija u 2011-2012 akademskoj godini je sada otvoren.

Web stranica, gdje ćete naći on-line prijavu kao i detaljnije informacije oko procedura i načina apliciranje, je dostupna i na engleskom i na hrvatskom jeziku:

http://www.romaeducationfund.hu/how-apply-scholarship

Molimo Vas da obratite pažnju da je krajnji rok za prijavu na RMUSP programa
30. travanj 2011.
Program neće prihvatiti aplikacije dostavljene poslije tog roka kao i nepotpune aplikacije.

Ukoliko poznajete pripadnike romske nacionalnosti koji završavaju srednju školu i žele da studiraju na univerzitetima u Hrvatskoj ili već studiraju na univerzitetima, molimo Vas da proslijedite informacije o našem Programu i elektronskom načinu apliciranja.

Ukoliko imate pitanja, molimo Vas da kontaktirate REF Stipendijski program:

Merziha Idrizi
E-mail: midrizi@romaeducationfund.org  
scholarships@romaeducationfund.org  
Tel: +361 327 0612

REF Scholarships Program
Terez korut 46
1066 Budapest
Hungary

 

 

Previous year's competition

Roma Memorial University Scholarship Program (2010)
Roma Memorial University Scholarship Program (2009)
Roma Memorial University Scholarship Program (2008)
Roma Memorial University Scholarship Program (2008)
Roma Memorial University Scholarship Program (2007)
Roma Memorial University Scholarship Program (2006)

 

 

 

Visit www.ceu.hu