Homepage > Competitions > Stipendije Općine Matulji

Baza natječaja

Stipendije Općine Matulji

Deadline: 31.10.2013.

Scholarship administrator: Općina Matulji
Level: not defined
Field of study: not defined
Place of study: Croatia

 

NATJEČAJ ZA STIPENDIRANJE STUDENATA ZA AKADEMSKU GODINU 2013./2014.

 

Općina Matulji dodjeljuje stipendije za studente za akademsku godinu 2013./2014., i to:

  • stipendije temeljem akademskog uspjeha,
  • stipendije temeljem imovinskog statusa (socijalne stipendije).


2. Pravo na podnošenje zahtjeva za dodjelu stipendija imaju slijedeće kategorije studenata:

temeljem akademskog uspjeha, hrvatski državljanin koji ispunjava slijedeće uvjete:

  • da ima prebivalište na području Općine Matulji najmanje posljednje tri godine bez prekida ili deset godina s prekidima,
  • da je redovan student i ima prosjek ocjena:
  • najmanje 4,50 iz posljednje dvije godine srednje škole za polaznike 1. godine redovnog studija,
  • najmanje 4,00 iz prethodne godine redovnog studija za studente viših godina preddiplomskih i diplomskih studija kao i viših godina integriranih preddiplomskih i diplomskih studija, te stručnih studija,
  • najmanje 4,00 na završenom preddiplomskom studiju, za sudente koji su stekli svjedodžbu o završenom preddiplomskom studiju (prvostupnici).


temeljem imovinskog statusa (socijalna stipendija), hrvatski državljanin koji ispunjava sljedeće uvjete:

  • da ima prebivalište na području Općine Matulji najmanje posljednje tri godine bez prekida ili deset godina s prekidima,
  • da je redovan student i ima prosjek ocjena:
  • najmanje 4,00 iz posljednje dvije godine srednje škole za polaznike 1. godine redovnog studija,
  • najmanje 3,80 iz prethodne godine redovnog studija za studente viših godina preddiplomskih i diplomskih studija kao i viših godina integriranih preddiplomskih i diplomskih studija ,te stručnih studija,
  • najmanje 3,80 na završenom preddiplomskom studiju, za sudente koji su stekli svjedodžbu o završenom preddiplomskom studiju (prvostupnici),
  • da ostvaruje prava iz socijalnog programa Općine Matulji temeljem Odluke o socijalnoj skrbi Općine Matulji ili nadležnog Centra za socijalnu skrb.


Pravo na podnošenje zahtjeva za dodjelu stipendija nemaju sljedeće kategorije studenata:

  • korisnici stipendije po drugoj osnovi,
  • osobe starije od 27 godina,
  • studenti koji se obrazuju uz rad, te
  • studenti apsolventi duže od godine dana, tj. studenti kojima je prošlo više od dvije godine od upisa u posljednju godinu studija.


3. Podnositelji zahtjeva za dodjelu stipendija koji ispunjavaju prethodno propisane uvjete, dužni su Povjerenstvu za dodjelu stipendija Općine Matulji (dalje: Povjerenstvo) dostaviti slijedeću dokumentaciju:

  • domovnica (preslika),
  • uvjerenje o prebivalištu (izvornik, ne starije od 30 dana),
  • uvjerenje o redovnom upisu u visokoškolsku ustanovu (izvornik),
  • potpisanu izjavu da nije korisnik stipendije po drugoj osnovi,
  • dokaz o prosjeku ocjena posljednje dvije godine srednje škole, za polaznike 1. godine redovnog studija (izvornik),
  • svjedodžbu preddiplomskog studija s prosjekom ocjena, za prvostupnike (izvornik),
  • potvrda studentske službe da je ostvaren upis kolegija s više godine, te prosjek ocjena iz prethodne godine redovnog studija za studente viših godina preddiplomskih i diplomskih studija, integriranih preddiplomskih i diplomskih studija, te stručnih studija (izvornik),
  • potvrdu studentske službe o broju ostvarenih ECTS bodova u prethodnoj godini studija, za studente viših godina preddiplomskih i diplomskih studija ,integriranih preddiplomskih i diplomskih studija, te stručnih studija (izvornik),
  • potpisanu izjavu da je suglasan doprinjeti davatelju stipendije kroz 40 sati volonterskog rada godišnje na području Općine Matulji, sukladno članku 12. Odluke o uvjetima za stipendiranje studenata,
  • uvjerenje o nekažnjavanju izdanu od strane nadležnog suda (izvornik, ne stariji od 30 dana).


Podnositelji zahtjeva za dodjelu socijalnih stipendija koji ispunjavaju sve propisane uvjete dužni su Povjerenstvu, pored dokumentacije stavka 1. ove točke, dostaviti još i slijedeću dokumentaciju:

  • uvjerenje o prebivalištu za sve članove domaćinstva (izvornik ne stariji od 30 dana)
  • ispunjeni obrazac zahtjeva za uvrštenje u socijalni program Općine Matulji temeljem Odluke o socijalnoj skrbi uz potpisane izjave te dostavljanje potrebne dokumentacije navedene na obrascu (preslika osobne iskaznice, potvrda porezne uprave o visini dohotka za svakog člana domaćinstva starijeg od 15 god. za prethodnu godinu; potvrda o primanjima za protekla tri mjeseca za sve članove domaćinstva (umirovljenici-tri zadnja odreska mirovine; zaposleni – potvrdu o tri zadnje plaće), preslika evidencijskog lista Zavoda za zapošljavanje (nezaposleni),
  • rješenje nadležnog Centra za socijalnu skrb ako je kandidat član obitelji korisnika stalne pomoći za uzdržavanje te drugih oblika pomoći uzrokovanih socijalnim ili zdravstvenim prilikama u obitelji (izvornik)
  • rješenje o ostvarivanju prava na obiteljsku mirovinu za kandidata ili drugu dokumentaciju koju je ovlašteno zatražiti Socijalno vijeće Općine Matulji (izvornik).


Najkasnije do 23. listopada 2013. podnositelj zahtjeva za dodjelu stipendija temeljem imovinskog statusa (socijalnih stipendija) dužan je dostaviti dokumentaciju propisanu prethodnim stavkom alinejama 1., 2. i 3. a kako bi Socijalno vijeće Općine Matulji izdalo rješenje o ostvarivanju prava za dodjelu stipendija temeljem imovinskog statusa (socijalnih stipendija).

Ukoliko podnositelj zahtjeva studira izvan Republike Hrvatske, dužan je prilikom podnošenja zahtjeva za dodjelu stipendije, pored prethodno navedene dokumentacije dostaviti i prijepis ocjena preveden od strane ovlaštenog prevodioca, s ovjerom, pečatom i potpisom nadležnog fakulteta.

Zahtjev za dodjelu stipendija uz koji je podnesena nepotpuna dokumentacija, Općina Matulji neće razmatrati.


4. Tijek provedbe natječajnog postupka i rangiranje kandidata koji su se prijavili na natječaj provodi Povjerenstvo.


5. Dodjela stipendija temeljem akademskog uspjeha vrši se na temelju prosjeka ocjena (koji se zaokružuje na dvije decimale) srednje škole za studente prve godine studija i prosjeka ocjena na fakultetu za studente viših godina studija, prema visini prosječne ocjene od najviše prema najnižoj.


Dodjela stipendija temeljem imovinskog statusa (socijalna stipendija) vrši se na temelju rang liste prijavljenih kanditata za ostvarenje socijalne stipendija a utvrđuje ju Socijalno vijeće Općine Matulji temeljem dostavljene dokumentacije iz točke 3. stavka 2. ovog natječaja a prema visini ostvarenog dohotka po članu domaćinstva i to od najnižeg iznosa prema višim iznosima.

Ako više podnositelja zahtjeva za stipendiju na temelju akademskog uspjeha imaju isti prosjek ocjena, prioritet ima podnositelj koji upisuje višu godinu studija, a ukoliko i tada imaju iste uvjete, prioritet ima podnositelj zahtjeva koji ima veći prosjek ocjena i veći broj ECTS bodova ostvarenih u predhodnoj godini studija.

Ukoliko i tada podnositelji zahtjeva imaju iste uvjete, prioritet ima podnositelj koji je lošijeg imovnog stanja.


U slučajevima da dvoje ili više podnositelja zahtjeva za stipendiju temeljem imovinskog statusa imaju isti iznos ostvarenog dohotka po članu domaćinstva, prvenstvo na rang listi ima kandidat sa ostvarenim višim prosjekom ocjena.


Imovno stanje utvrđuje se obzirom na prihode po članu domaćinstva (kojim se smatraju: podnositelj zahtjeva, roditelji podnositelja zahtjeva, sestre, braća i ostali koji zajedno sa podnositeljem zahtjeva žive u zajedničkom domaćinstvu posljednje tri godine) u odnosu na prosječnu plaću u gospodarstvu Republike Hrvatske u prethodnom tromjesečju, prema Odluci o socijalnoj skrbi Općine Matulji.


6. Odluku o dodjeli stipendija donosi Općinski načelnik na temelju obrazloženog prijedloga Povjerenstva.

Protiv odluke Općinskog načelnika, ako posebnim propisom nije drukčije propisano, kandidat ne može izjaviti žalbu već može pokrenuti upravni spor.


Na temelju pravomoćne odluke o dodjeli stipendije, korisnik stipendije zaključuje sa Općinom Matulji ugovor o stipendiranju.


7. Prijava za natječaj uz svu propisanu dokumentaciju, podnosi se Općini Matulji, Povjerenstvu za dodjelu stipendija, osobno ili preporučeno putem pošte na adresu: Matulji, Trg M. Tita 11.


Rok za dostavu prijave na natječaj je 31. listopad 2013.

 

 

Previous year's competition

Stipendije Općine Matulji (2012)
Stipendije Općine Matulji (2010)

 

 

 

Visit www.ceu.hu