Homepage > Competitions > University of Rijeka has Open Call for Erasmus+ 2016./17.

Baza natječaja

University of Rijeka has Open Call for Erasmus+ 2016./17.

Deadline: 04.04.2016.

Scholarship administrator: Erasmus Plus
Level: undergraduate, postgraduate, doctoral
Field of study: not defined
Place of study: Europe

 

Sveučilište u Rijeci objavljuje Natječaj za izbor studenata kojima će se dodijeliti financijska potpora za studijski boravak na inozemnim visokoškolskim ustanovama u zimskom semestru, ljetnom semestru ili u cijeloj akademskoj godini 2016./2017. ukoliko Agencija za mobilnost i programe EU dodijeli Sveučilištu u Rijeci financijsku potporu za realizaciju Erasmus programa u 2016./2017.
 

Broj financijskih potpora koje će Sveučilište u Rijeci dodijeliti za mobilnost studenata ovisi o raspoloživosti sredstava. Studenti koji se prijave na Natječaj i zadovolje sve uvjete Natječaja, a ne uđu u krug stipendiranih studenata, mogu na razmjenu otići o vlastitom trošku.

Najkraće trajanje studentske mobilnosti je 3 mjeseca, a najdulje 12 mjeseci. Mobilnost se može ostvariti u zemljama Europske Unije, Norveškoj, Islandu, Lihtenštajnu, Makedoniji ili Turskoj te mora biti ostvarena u razdoblju od 1. lipnja 2016. do 30. rujna 2017.

Ukoliko to bude financijski ostvarivo, studijski boravak studenta na razini studija na koju se prijavljuje ovim natječajem može i naknadno biti produžen sporazumom između Sveučilišta u Rijeci i inozemne ustanove do ukupnog trajanja od 12 mjeseci uz poštivanje sljedećih uvjeta:

  •  sporazum o produljenju mora biti sklopljen prije završetka dogovorenog razdoblja mobilnosti;
  •  produljenje razdoblja mobilnosti moguće je samo ukoliko nema prekida;
  •  razdoblje mobilnosti ne može trajati dulje od 30. rujna 2017. godine;
  •  kriteriji za dodjelu financijske potpore za produljenje mobilnosti i na ljetni semestar bit će isti kao i kriteriji za izbor studenata iz ovog Natječaja.

Studentima se na stranim ustanovama neće naplaćivati školarina. Studenti ostaju upisani na svojoj matičnoj ustanovi za vrijeme trajanja mobilnosti i dužni su nastaviti plaćati školarinu ako sami financiraju svoj studij.

Prije odlaska na inozemnu visokoškolsku ustanovu student mora dogovoriti priznavanje ECTS-a u dogovoru s nositeljima kolegija i Erasmus koordinatorom na svojoj sastavnici (popis koordinatora objavljen je u dodatku natječaja). Obaveze studenta definiraju se sklapanjem Ugovora o učenju (Learning Agreement for Studies). Sklapanjem Ugovora jamči se priznavanje ECTS bodova stečenih tijekom mobilnosti u inozemstvu kao i razdoblje provedeno na inozemnoj ustanovi.

Student na inozemnoj instituciji mora upisati najmanje 20 ECTS bodova i ostvariti najmanje 15 ECTS bodova u jednom semestru, a za kraće razdoblje razmjerno manje. Student koji će na inozemnoj instituciji pisati završni ili diplomski rad ili doktorsku disertaciju, a na matičnoj ustanovi je izvršio sve svoje druge obveze, dužan je na inozemnoj instituciji upisati i položiti najmanje jedan izborni predmet koji nosi minimalno 4 ECTS boda, a koji će mu se po povratku evidentirati u Dopunskoj ispravi o studiju. Student potvrđuje izvršenje obveza na inozemnoj instituciji prijepisom ocjena inozemne institucije odnosno potvrdom inozemnog ili domaćeg mentora o pisanju završnog ili diplomskog rada ili doktorske disertacije.

Na Natječaj se mogu prijaviti studenti svih godina i razina studija, s tim da se mobilnost može ostvariti isključivo pod uvjetom da je student u vrijeme predviđene mobilnosti upisan u drugu godinu preddiplomskog ili višu godinu studija.

Studenti koji u trenutku prijave na ovaj Natječaj pohađaju posljednju godinu preddiplomskog studija, a prijavljuju se za realizaciju studijskog boravka tijekom prve godine diplomskog studija, smiju se prijaviti na mobilnost samo u ljetnom semestru.

Izvanredni studenti mogu se prijaviti na Natječaj i koristiti se financijskom potporom uz uvjet da za vrijeme trajanja mobilnosti pohađaju redovni studij u punom vremenu na sveučilištu domaćinu.

Student može dobiti Erasmus financijsku potporu za mobilnosti u ukupnom trajanju od 12 mjeseci za svaku razinu studija: preddiplomsku, diplomsku i poslijediplomsku, neovisno o broju i vrsti mobilnosti (studijski boravak ili stručna praksa). Prethodno sudjelovanje u Programu za cjeloživotno učenje (potprogram Erasmus) i Erasmus Mundusu također se računa unutar maksimalnih 12 mjeseci mobilnosti na svakoj razini studija.

Detaljne informacije o Erasmusu mogu se pronaći na mrežnim stranicama Agencije za mobilnost i programe EU (www.mobilnost.hr) ili u rubrici Međunarodna suradnja/Erasmus na mrežnim stranicama Sveučilišta u Rijeci (www.uniri.hr).

Rok za prijavu: 4. travnja 2016. (12:00 sati)

Napomena: Budući da svi dokumenti potrebni za provedbu natječaja još nisu objavljeni od strane Europske komisije postoji mogućnost izmjena i dopuna natječaja.


B Uvjeti za ostvarivanje prava na financijsku potporu

1. Student mora imati zadovoljavajuće znanje stranog jezika na kojem se održava nastava na inozemnoj visokoškolskoj ustanovi;
2. Student mora biti upisan/a u najmanje drugu godinu preddiplomskog studija Sveučilišta u Rijeci u vrijeme realizacije mobilnosti;
3. Studenti upisani na dvopredmetni studij moraju imati odobrenje dekana za realizaciju studijskog boravka u inozemstvu te sklopljen Ugovor sa svojim fakultetom kojim se studentu jamči priznavanje kolegija i ECTS-a, te perioda mobilnosti.


C Kriteriji za izbor kandidata/kandidatkinja

1. Potpuno i ispravno ispunjen prijavni obrazac; dostavljena kompletna Natječajem zatražena dokumentacija;
2. Akademski uspjeh;
3. Znanje jezika na kojem će se održavati nastava;
4. Studenti kojima je ovo prva mobilnost u okviru programa Erasmus imaju prioritet.


D Postupak izbora kandidata

Postupak izbora odvija se u dva kruga:
1.  krug - administrativna provjera prijava;
2.  krug - izbor kandidata/kandidatkinja za mobilnost od strane Povjerenstva za izbor kandidata.


E Objava rezultata Natječaja

Konačni rezultati Natječaja i odluka o prihvaćenim studentima objavit će se na mrežnim stranicama Sveučilišta u Rijeci (www.uniri.hr, pod kategorijom Međunarodna suradnja / Erasmus) nakon što Sveučilište dobije obavijest
Agencije za mobilnost i programe EU o broju odobrenih mjesta/mjeseci za studijski boravak i iznosu financijske potpore studentima Sveučilišta u Rijeci. Očekuje se da će to biti sredinom svibnja 2016.

Svi kandidati bit će obaviješteni o rezultatima Natječaja elektronskom poštom.

Prijavom na Natječaj kandidati/kandidatkinje pristaju da se njihovo ime objavi na popisu izabranih/odbijenih kandidata ili na listi čekanja.


F Financijska potpora

Mjesečni iznos financijske potpore studentima u akademskoj godini 2016./2017. ovisi o zemlji mobilnosti (tablica u nastavku).

GRUPA 1
Programske zemlje s visokim životnim troškovima: Austrija, Danska, Finska, Francuska, Irska, Italija, Lihtenštajn, Norveška, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo  460
GRUPA 2
Programske zemlje sa srednje visokim životnim
Troškovima: Belgija, Hrvatska, Češka, Cipar, Njemačka, Grčka, Island, Luksemburg, Nizozemska, Portugal, Slovenija, Španjolska, Turska  410
GRUPA 3
Programske zemlje s nižim životnim troškovima:
Bugarska, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Malta, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Makedonija  360
Studenti ne mogu dobiti financijsku potporu u sklopu Erasmusa ukoliko će njihov boravak u inozemstvu biti dodatno financiran iz sredstava koja potječu iz Europske unije. Pod dvostrukim financiranjem ne smatraju se nacionalne stipendije koje se dodjeljuju studentima niti sredstva koja Sveučilište odnosno njegove sastavnice odluče izdvojiti kako bi povećali mjesečni iznos financijske potpore za studente.

Studenti s invaliditetom imaju pravo dobiti uvećani iznos mjesečne financijske potpore zbog mogućih povećanih troškova mobilnosti. Sveučilište u Rijeci će studente koji budu izabrani na Natječaju, a koji su u sklopu natječajne dokumentacije dostavili ispunjen prijavni obrazac za osobe s posebnim potrebama/invaliditetom, naknadno obavijestiti o postupku potraživanja dodatnih sredstava od Agencije za mobilnost i programe EU kao i o dodatnoj dokumentaciji koju je potrebno dostaviti u svrhu odobrenja dodatnih sredstava.

Studenti nižeg socioekonomskog statusa imaju mogućnost iz budžeta za visoko obrazovanje (Erasmus) dobiti dodatna financijska sredstva za odlazak na mobilnost u iznosu od 200 EUR mjesečno. Budući da se u Odluci o privremenom financiranju poslova, funkcija i programa državnih tijela i drugih proračunskih korisnika državnog proračuna Republike Hrvatske u prvom tromjesečju 2016. godine definira da se u razdoblju privremenog financiranja na odgovarajući način primjenjuju odredbe Zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2015. godinu uvjeti za dodjelu dodatne mjesečne studentske potpore studentima slabijega socioekonomskog statusa u iznosu od 200 EUR mjesečno za akad. god. 2016./2017. su sljedeći:
Studenti koji se prijavljuju za dodatnu potporu zbog slabijeg socioekonomskog statusa (prosječni mjesečni prihod po svakom članu zajedničkog kućanstva ne premašuje 65% proračunske osnovice tj. 2.161,90 kuna) dužni su u okviru ovog Natječaja Sveučilištu dostaviti dokumentaciju kojom potkrepljuju svoj status. Dokumentacija dostavljena nakon završetka Natječaja neće se uvažiti. Sveučilište može nakon provedenog natječaja studente tražiti na uvid i dodatnu dokumentaciju.

Kategorija studenata u slabijem socioekonomskom statusu podrazumijeva i studente koji su izbjeglice, tražitelji azila i migranti. Temeljem čl. 70., st.1. Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti (http://www.zakon.hr/z/798/Zakon-o-me%C4%91unarodnoj-i-privremenoj-za%C5%A1titi) samo osobe koje su u statusu azilanta i stranca pod supsidijarnom zaštitom imaju pravo na visoko obrazovanje pod istim uvjetima kao i hrvatski državljani u skladu s posebnim propisima.

Dokazna dokumentacija kojom studenti dokazuju svoj status azilanta/stranca pod supsidijarnom zaštitom je sljedeća:

  •  odluka kojom se odobrava azil ili supsidijarna zaštita;
  •  dozvola boravka
  •  putovnicom za azilanta; posebnom putovnicom za stranca; drugim identifikacijskim dokumentom.


G Postupak prijave

Student/ica koji se prijavljuje na natječaj obvezan je prijavu izvršiti online. Prijava se vrši izravnim upisivanjem osobnih podataka u prijavni elektronički Obrazac na SharePoint portalu kojem se pristupa klikom na poveznicu PRIJAVA uz upisivanje vlastitog elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr (adresa e-pošte povezana s uniri korisničkim imenom).

Uz online popunjenu prijavu svaki student/ica mora priložiti (podignuti) na SharePoint portal dokumente navedene u točki H.

U slučaju poteškoća s povezivanjem na Share Portal, molimo vas da kontaktirate sa Sveučilišnim informatičkim centrom e-poštom na adresu: sharepoint.sic@uniri.hr.

Prijave na natječaj zaprimaju se zaključno do ponedjeljka, 4. travnja 2016. do 12.00 sati.

Nepotpune i nepravodobno podnesene prijave neće se razmatrati.

H Prijavna dokumentacija

OBVEZNI DOKUMENTI
• Izjava uz prijavu  (tiskana i potpisana);
• Obrazac za potvrdu o statusu studenta (potpisan i ovjeren od strane
fakulteta/akademije/sveučilišnog odjela);
• Prijepis ocjena svih položenih ispita na svim razinama visokoškolskog obrazovanja: preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini (izdan od strane fakulteta/akademije/sveučilišnog odjela);
• Preslika osobne iskaznice ili važeće putne isprave.

DODATNI DOKUMENTI (u slučaju traženja dodatnih sredstava)
• Obrazac za prijavu osoba s posebnim potrebama (ukoliko je potrebno);
• Potvrda nadležne porezne uprave za sve članove zajedničkog kućanstva za zadnju dostupnu kalendarsku godinu u trenutku predaje natječajne dokumentacije (u svrhu dokazivanja slabijeg socioekonomskog statusa);
• Potvrda nadležne ustanove za mirovinsko osiguranje o visini isplaćene mirovine za zadnju dostupnu kalendarsku godinu u trenutku predaje natječajne dokumentacije za članove zajedničkog kućanstva koji su u mirovini ili su korisnici obiteljske mirovine (u svrhu dokazivanja slabijeg socioekonomskog statusa);
• Potpisana Izjava o članovima zajedničkog kućanstva (pod zajedničkim kućanstvom podrazumijeva se obiteljska ili druga zajednica osoba koje zajedno žive na istoj adresi prebivališta i podmiruju troškove života bez obzira na srodstvo) (u svrhu dokazivanja slabijeg socioekonomskog statusa).


RAZNO (nije obvezno)
• Potvrda o znanju stranog jezika na kojem će se nastava održavati (ukoliko je posjedujete).


I Materijali za preuzimanje

  •  Izjava uz prijavu;
  •  Obrazac za potvrdu o statusu studenta;
  •  Obrazac za prijavu osoba s posebnim potrebama;
  •  Izjava o članovima zajedničkog kućanstva.

Materijali su dostupni na www.uniri.hr (pod kategorijom Međunarodna suradnja/ Erasmus).

J Ostalo
Svaki kandidat/kandidatkinja dužan/a je prije prijave na Natječaj kontaktirati Erasmus
koordinatora / nositelja kolegija na svojoj sastavnici te ga/ju upoznati s prijavom.

Izabrani kandidati/kandidatkinje dužni su se prije odlaska na i po povratku s inozemne visokoškolske ustanove pridržavati propisane procedure (o kojoj će biti obaviješteni) te Sveučilištu dostaviti potrebnu dokumentaciju.

Prijavom na Natječaj kandidati pristaju da se njihovo ime objavi na popisu izabranih/odbijenih kandidata ili na listi čekanja.


K Kontakt osobe za dodatne upite

Maša Šašinka, Erasmus koordinator, voditeljica Ureda za mobilnost/Erasmus
tel. 051 584 840, masa@uniri.hr

Brigita Gašparović, Ured za mobilnost/Erasmus
tel. 051 584 841, brigita.durovic@uniri.hr

Patrizia Mirković, Ured za mobilnost/Erasmus
tel. 051 584 842, patrizia.mirkovic@uniri.hr

Marijana Tomić Marinović, Ured za mobilnost/Erasmus
tel. 051 584 843, mtomic@uniri.hr

 

 

 

 

Visit www.ceu.hu