Homepage > Competitions > FameLab

Baza natječaja

FameLab

Deadline: 31.03.2007.

Scholarship administrator: British Council
Level: not defined
Field of study: Natural Sciences, Engineering, Medicine and Health
Place of study: Croatia

 

Laboratorij slave
natjecanje u izlaganju znanstvenih tema

Jeste li vi novo lice znanosti?

Što je Laboratorij slave/FameLab?
Natjecanje Laboratorij slave nastalo je 2004. g. na inicijativu Festivala znanosti u Cheltenhamu, a ove se godine prvi put organizira u Hrvatskoj i u osam drugih zemalja.

Laboratorij slave traži osobe koje svoj entuzijazam za znanost i tehnologiju mogu podijeliti sa širom javnošću. Model je preuzet iz tv programa (kao što su Pop Idol i Story Supernova) u kojem kandidati imaju samo 3 minute da se dokažu stručnom žiriju, a samo najbolji idu dalje. 

Laboratorij slave u Hrvatskoj organiziraju Festival znanosti  i British Council u suradnji s brojnim hrvatskim institucijama pod pokroviteljstvom prof. dr. sc. Dragana Primorca, ministra znanosti, obrazovanja i športa. Natjecanja Laboratorija slave održavat će se istovremeno u 8 drugih zemalja.

Gdje i kada se održavaju natjecanja?
Natjecanja u Hrvatskoj održat će se u Osijeku, Splitu, Zagrebu i Rijeci. Pobjednik, drugoplasirani i trećeplasirani natjecatelj iz svakog grada sučelit će se u završnom natjecanju koje će se održati u Zagrebu, u petak, 27. travnja 2007. na Festivalu znanosti.

Natjecanja će se održati prema sljedećem rasporedu:

 • Subota, 10. ožujka 2007. od 9h Osijek, Rektorat Sveučilišta J.J. Strossmayera, Trg sv. Trojstva 3
 • Subota, 17. ožujka 2007. od 9h  Split, Pučko otvoreno učilište, Dioklecijanova 7
 • Subota, 24. ožujka 2007. od 9h Zagreb, Tehnički muzej, Savska cesta 18
 • Subota, 31. ožujka 2007. od 9h  Rijeka, Sveučilišna knjižnica, Mala dvorana, Dolac 1

Raspored pojedinih natjecanja ovisit će o broju natjecatelja. Sam program natjecanja sastoji se od dva kruga, prema načelu eliminacije, a nakon drugog kruga žiri postavlja pitanja i daje povratnu informaciju kandidatu. Za ove kandidate natjecanje može potrajati i cijeli dan.

Mogu li se natjecati?
Da biste mogli sudjelovati u natjecanju, morate imati najmanje 18 godina (i po mogućnosti ne više od 35) te studirati neki od prirodoznanstvenih predmeta ili raditi u znanosti. To uključuje zaposlenike u privatnom i javnom sektoru, tehničare, odnosno bilo koga tko radi na polju znanosti, tehnologije, inženjerstva ili matematike. Namjera je natjecanja dati znanstvenicima priliku da razviju svoje vještine prenošenja znanstvenih tema.

Kako se prijaviti?

 • Ispunite prijavni obrazac i pošaljite nam ga elektroničkom poštom na adresu laboratorij.slave@britishcouncil.hr do: 
  • 7. ožujka 2007. za Osijek 
  • 14. ožujka 2007. za Split 
  • 21. ožujka 2007. za Zagreb
  • 28. ožujka 2007. za Rijeku 
 • Ili jednostavno dođite na natjecanje u gradu po izboru u 9h.

Što se događa na natjecanju?

 • Na raspolaganju ćete imati maksimalno 3 minute da se dokažete stručnom žiriju. Žiri traži uzbudljiva, zanimljiva izlaganja koja može razumijeti široka javnost koja će pratiti natjecanje. Nije dopušteno korištenje pomagala – osim onih koje natjecatelji mogu sami postaviti na pozornici u roku od 30 sekundi.  Power Point prerezentacije također se ne mogu koristiti. Napominjemo da svaka prezentacija (za svaki krug natjecanja) mora biti na drugu temu. 
 • Članovi žirija moći će vam postaviti pitanja nakon drugog izlaganja i dati povratnu informaciju. 
 • 12 finalista iz četiri natjecanja pohađat će vikend program usavršavanja 14. i 15. travnja koji uključuje rad s medijima, prezentacije uživo te rad pred kamerom. Završno natjecanje održat će se u Zagrebu, 27. travnja 2007 .

Tko su članovi žirija?
Članovi žirija bit će četiri vodeće osobe iz svijeta znanosti i medija.

Nagrade – pobjednik odlazi na Festival znanosti u Cheltenhamu

Pobjednici kvalifikacijskih natjecanja u Osijeku, Splitu, Zagrebu i Rijeci dobit će digitalni fotoaparat sponzora Tesla Ericsson, te poklon bon Algoritma u iznosu od 1000 kuna. Drugoplasirani i trećeplasirani iz ovih natjecanja također će dobiti poklon bon Algoritma u iznosu od 1000 kuna, a svih 12 finalista iz četiri grada sudjelovat će u vikend-programu usavršavanja na Plitvicama 14. i 15. travnja.

Prva tri natjecatelja iz finalnog natjecanja u Zagrebu, 27. travnja dobit će prijenosno računalo sponzora Tesla Ericsson, Cambridge ESOL (English for Speakers of Other Languages) ispit po izboru koji poklanja British Council, a pobjednik i posjet Festivalu znanosti u Cheltenhamu te izlaganje na britanskom FameLabu.

Ako ste zainteresirani za Laboratorij slave, prijavite se odmah kako ne biste propustili najnovije informacije – ili natjecanje! Sretno! Više informacija na: www.britishcouncil.org/croatia ili www.festivalznanosti.hr

Želite li vidjeti koje su teme izlagali natjecatelji prošlogodišnjeg natjecanja u Britaniji? Posjetite službeni FameLab website (www.famelab.org)  i pogledajte video snimke svih finalista.

 

Materials

Labaratorij slave za institucije (38 kb)
Kriterij (23 kb)
Prijavnica famelab (180 kb)

 

 

 

Visit www.ceu.hu