Homepage > Competitions > Stipendije Marie Curie

Baza natječaja

Stipendije Marie Curie

Deadline: 14.08.2013.

Scholarship administrator: European Commission
Level: postdoctoral, stucni studij
Field of study: not defined
Place of study: abroad

 

Postani Marie Curie stipendist

14. ožujka 2013. godine otvoren je natječaj za individualne Marie Curie stipendije, točnije za Intra-European Fellowship, International Outgoing Fellowship te International Incoming Fellowship .

Ukoliko ste već doktorirali ili imate više od četiri godine odgovarajućeg istraživačkog iskustva te želite razvijati vašu znanstvenu karijeru uz pomoć međunarodne razmjene znanstvenika/istraživača, pozivamo vas da se prijavite na ovaj natječaj!

Prednost ovih stipendija u odnosu na druge jest što su prijavitelji prilikom izrade projektnog prijedloga i prijave na natječaj u mogućnosti sami birati željeno mjesto istraživanja/laboratorij/sveučilište, mentora te temu istraživanja. Možete izabrati bilo koje područje istraživanja uz iznimku onih koja se financiraju u sklopu Euratoma, tj. nuklearna istraživanja. Zauzvrat vam se nude atraktivna novčana primanja, mogućnost usvajanja novih znanja, interdisciplinarna razmjena znanja, kao i mogućnost razmjene znanja između privatnog (tzv. industrijskog) i znanstveno-obrazovnog (tzv. akademskog) sektora. Dodatno, pruža Vam se mogućnost usvajanja različitih novih vještina (primjerice komunikacijskih, organizacijskih i sl.), proširenje kruga poslovnih kontakata, dobivanje novih referenci za buduće projekte i/ili obrazovanje itd.

Intra-European Fellowship (IEF) namijenjena je istraživačima trenutno zaposlenima u Europi koji žele svoju karijeru razvijati u drugoj europskoj zemlji u trajanju od 12 do 24 mjeseca. Ova stipendija je zamišljena kao podrška razvoju znanstvene karijere mlađim istraživačima ili kao poticaj za ponovno pokretanje karijere iskusnih istraživača. Za vrijeme trajanja Sedmog okvirnog programa za istraživanje i tehnološki razvoj Europske unije (seventh framework programme for research and technological development, dalje u tekstu: FP7) trinaest hrvatskih istraživača dobilo je ovu prestižnu stipendiju te su imali priliku provesti istraživanje u drugoj europskoj zemlji[i]. S druge strane, istraživač iz Nizozemske je putem ove stipendije došao provesti istraživanje na Medicinski fakultet u Rijeci. Na natječaju koji je bio raspisan 2012. godine četvero hrvatskih istraživača dobilo je vrlo visoki broj bodova za svoje prijedloge projekata te su trenutno u fazi pregovora oko konačnog iznosa stipendije. Pročitajte i o iskustvima hrvatskih znanstvenika dr. sc. Vianella, dr. sc. Kovačića te dr. sc. Slapničara koji su svoja istraživanja financirali upravo putem ove stipendije.

International Outgoing Fellowship (IOF) je stipendija koja nastoji ojačati međunarodnu dimenziju karijera europskih istraživača omogućavajući im stjecanje novih znanja i vještina u znanstvenim ustanovama visokog ranga koje se nalaze u trećim zemljama[ii] (npr. SAD, Australija, Kanada, Japan). Trajanje projekta može biti od 24 do 36 mjeseci, uz obaveznu povratnu fazu na europskoj instituciji tijekom posljednjih 12 mjeseci realizacije projekta. Ukoliko vas zanima što se sve može financirati putem ove stipendije, posjetite odjeljak What does the funding cover? na internetskoj stranici Marie Curie stipendija odnosno tzv. Marie Curie akcija. Ovdje možete pročitati o iskustvima njemačke znanstvenice koja je uz pomoć ove stipendije provela istraživanja u SAD-u.

U slučaju da se radi o stranom istraživaču koji je državljanin jedne od navedenih trećih zemalja (i koji u Hrvatskoj nije radio dulje od 12 mjeseci u posljednje tri godine prije roka za prijavu na natječaj), a želi putem Marie Curie stipendije financirati istraživanje u Hrvatskoj, tada može razmotriti International Incoming Fellowship (IIF). Ova stipendija namijenjena je razmjeni znanja europskih istraživača i izvrsnih istraživača iz trećih zemalja kroz rad na zajedničkim istraživačkim projektima u Europi. Također potiče razvoj suradnje u znanosti između Europe i trećih zemalja. Trajanje projekta može biti od 12 do 24 mjeseca, a kratki osvrt na iskustvo kineskog znanstvenika, dobitnika ove stipendije, možete pronaći ovdje.

Natječaji za navedene stipendije bit će otvoreni do 14. kolovoza 2013., a natječajnoj dokumentaciji možete pristupiti pod posebnim odjeljkom Research Participants portala koji je posvećen PEOPLE potprogramu. Više o Marie Curie stipendijama te o uvjetima natječaja za gore navedene stipendije pronađite i na internetskoj stranici Europske komisije, ali i u Radnom programu za potprogram PEOPLE.

Ukoliko Vas već sada zanima financijski aspekt Marie Curie stipendija, možete proučiti vrlo korisnu prezentaciju gđice Ane Grdović koja je nacionalna kontakt osoba za PEOPLE program te nacionalna kontakt osoba za financijska pitanja cijelog FP7 programa. Ukoliko želite čuti savjete hrvatskih znanstvenika koji već dulji niz godina provode evaluaciju projektnih prijedloga za Marie Curie stipendije, proučite prezentacije dr. Miloševića i dr. Maltar Strmečki. Za dodatna pitanja o Marie Curie akcijama (prijava na natječaj, evaluacija projekta, upravljanje projektom itd.), dostupan je i blog te nacionalne kontakt osobe za PEOPLE program. Na internetskoj stranici Marie Curie akcija nalazi se i baza često postavljanih pitanja koju je također dobro proučiti prije izrade projektnog prijedloga.

Dodatno, Agencija za mobilnost i programe EU tijekom svibnja planira organizirati i besplatni jednodnevni trening za pisanje projektnih prijedloga upravo za individualne Marie Curie akcije, kako bismo i na taj način povećali šanse hrvatskih znanstvenika za dobivanje ovih izvanrednih stipendija. Ovom prilikom Vas pozivamo da na ovoj internetskoj stranici ostavite svoje podatke ukoliko ste zainteresirani za ovakav vid edukacije. Naknadno ćete biti obaviješteni o uvjetima sudjelovanja. Trening je otvoren za istraživače te za administrativno osoblje znanstvenih organizacija (znanstveni menadžeri, djelatnici projektnih ureda i sl.).


 

 

 

 

 

Visit www.ceu.hu